Thursday, July 20, 2006

Beyond Boundaries







Toen ik gisteravond zat te zappen, kwam ik terecht bij het programma Beyond Boundaries van omroep Llink. Elf mensen met een lichamelijke handicap gaan op een overlevingstocht door Nicaragua. Op krukken, met een rolstoel, blind of doof; de elf deelnemers hebben flinke beperkingen, maar ook een buitengewone wilskracht. Als moeder van een sportieve zoon van 16 met een beperking spreekt zo'n programma mij aan. De meeste mensen met een beperking hebben een enorme wilskracht, zo ook Omar. Dat moet ook wel om wat van je leven te maken als je een beperking hebt.

Verrast was ik ook door het volgende programma van deze jonge omroep. Llink bestaat sinds september 2005 en zendt 2 uur per week uit. Het reisverslag uit Ethiopie van de frisse en spontane presentator liet het andere Ethiopie zien: de natuur, bij de mensen thuis, het straatleven. Ik ga zeker vaker kijken naar hun programma's.

Tuesday, July 18, 2006

Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd


















Vorige week had ik een weekje vrij genomen om achterstallige opruim- en uitzoekklussen te doen. Het was erg warm, dus ik moest het tempo wel een beetje aanpassen.
Wat heeft een mens toch een hoop spullen. En dat dan nog eens keer vier ...
Kasten uitgemest en kleding naar de kledingcontainer gebracht en meegegeven aan buren die naar Marokko gaan.
Papieren gesorteerd en in mappen gedaan: Agis, bank, voorzieningen Omar, aankopen etc..
Plakboek van Omar bijgewerkt met alle foto's en informatie over zijn bezigheden zoals het WK rolstoelbasketbal, Lastige Lijven en ontmoetingen met beroemdheden. Onkruid gewied in de tuin. Farid verdiende nog een zakcentje met mos tussen de tegels uit krabben.
Boekenkasten uitstoffen, hoeken en gaten schoonmaken en meer van die klussen.

Er is weer een beetje orde in de chaos gekomen. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd.

Tuesday, July 11, 2006

WK rolstoelbasketbal















Op de foto coach Gert Jan van der Linden, hoofdcoach van het Nederlands rolstoelbasketbalteam.

Van 3 tot 16 juli wordt het wereldkampioenschap rolstoelbasketbal gehouden in Amsterdam. Aan dit WK doen 12 herenteams en 8 damesteams mee.
Rolstoelbasketbal is een snelle, harde en stoere sport. Heel jammer dat nergens in de media aandacht wordt besteed aan deze aantrekkelijke sport. Slechts vrienden en bekenden en mensen uit het wereldje van de gehandicapte sport bezoeken de wedstrijden. Waar zijn de hoogwaardigheidsbekleders uit de sportwereld en van de stad Amsterdam? Waarom geen artikel over dit evenement in bijvoorbeeld Het Parool?

Omar is ballenjongen bij het WK en geniet met volle teugen van de sport, de bekenden en de contacten. Hij speelt zelf ook rolstoelbasketbal en heeft op school een basketbalgroepje opgericht. Misschien zien we onze Omar nog wel eens terug in Oranje.

Friday, July 07, 2006

Dol Fijn dag 6























Een speciale dag vandaag: de laatste therapiedag. Omar gaf een show (afwisselend zittend en staand, goeie fysio-oefening) met 9 gebaren met de dolfijnentrainster op de achtergrond. Omar beloonde dolfijn Maaike met vis, kussen en knuffels en applaus. We zijn supertrots op onze kanjer.
Afgelopen week moest Omar als huiswerk voor de therapie een spreekbeurt houden over wat hij doet in het Dolfinarium. Het ging als een trein. Hij had een 9 ½! Martijn, de mentor, vertelde dat Omar er echt stond (goede lichaamstaal en oogcontact). Omar had een fotoboek mee en de kinderen waren onder de indruk.
Een feestelijke afsluiting van de sessies met baklava, een playback optreden van Joris en de uitreiking van de diploma’s. De mannen zijn nu officieel dolfijnentrainers junior. Van Stichting Sam kregen ze ieder een zilveren ketting en hanger met het logo van de stichting.
Terug thuis kwam een vriendin nog een cadeautje brengen: een mooi boek over dolfijnen en voor ons ieder douchefris in de vorm van een dolfijn. Ook het thuisfront leeft erg mee.

Waar heeft Omar aan gewerkt in de sessies:
Zelfvertrouwen
Presentatie: oogcontact en goede lichaamshouding
Als je wilt dat mensen naar je luisteren, moet je ze aankijken en er echt staan.
Als je hulp wilt, moet je dat vragen.
Leren praten over zijn handicap
Stemgebruik, laat je horen
Leren kiezen
Aangeven als je iets wilt of niet wilt.
Zelfstandig worden
Geheugentraining

Ook wij ouders hebben weer een andere kijk op het leven en de beperking van Omar gekregen.
In september is er een terugkomdag. Genoeg tijd om een en ander nog eens te laten bezinken en overdenken. Het was een bijzondere ervaring met bijzondere kinderen, bijzondere ouders, bijzondere therapeuten en bijzondere dieren. Een ervaring om nooit te vergeten, een ontroerende ervaring.

Tuesday, July 04, 2006

Vakantiemaatje
















Op de foto Omar met Marie-Laure. Marie-Laure is 17 jaar en woont in Frankrijk. Ze is Nederlandse en woont sinds 2 jaar in Frankrijk, waar ze de internationale school bezoekt. Ze is voor twee maanden in Amsterdam op vakantie. Voor school moet ze gespreid over twee jaar een sociale stage doen van 150 uur. 50 uur daarvan heeft ze al gedaan.
Ze zag Omar's oproep op de website www.ikbengeweldig.nl en mailde dat ze graag zijn vakantiemaatje wilde worden. Ze hebben dezelfde interesses. Ze is net als Omar een groot voetbalfan, Ajax is haar favoriete club en haar favoriete speler is Huntelaar. Ook heeft ze acht jaar hockey gespeeld.
Samen ondernemen ze leuke activiteiten. Ze is bijvoorbeeld mee geweest naar de dolfijntherapie, ze hebben een voorstelling bezocht van de JeugdtheJAterschool en gaan volgende week samen naar een tentoonstelling van Anne Frank.